Jak se kupuje... paličky

Jak se kupují... paličky - rady pro první nákupy
Jak se kupují... paličky - rady pro první nákupy

Přijde pán do mototechny a praví: "dobrý den, máte auta?"

 

Prodavač odpoví: "ano."

 

Pán nato: "tak jedno."

 

Tento starý vtip se dá aplikovat i na paličky. Je to totiž stejný nesmysl. Ačkoliv se určitě najde spousta "chytráků", kteří budou tvrdit, že jsou to jen drahé klacky. Ty bych odkázal na článek Balbex (Muzikus 2004/08).

 

Kromě toho, že je jich na našem trhu jen obtížně přeberné množství, si musíme také uvědomit, že zatímco automobil se od výroby do prodeje prakticky nezmění, paličky jsou v drtivé většině případů dřevěné a jako takové se po několika týdnech transportu a skladování (hlavně špatného) mohou změnit k nepoznání.

 

Nejprve se však zaměřme na bubeníky - začátečníky, případně ty, kteří si tento nádherný nástroj vybrali ke své umělecké seberealizaci, ale ještě nezačali. Nákup prvních paliček je vždy trochu problematický. Do obchodu totiž nevchází suverénní borec, který jen řekne 5A hickor, nýbrž člověk, který o takových zkratkách většinou ani neslyšel. Zastavme se na chvíli právě u těchto tajemných symbolů. Proč a odkdy se takto paličky označují, vynechme. Důležité je, že se jedná o celosvětově používaný standard a 5A od Vic Firth jsou nejpodobnější zase 5A jakéhokoliv jiného výrobce. Ovšem pozor na to! Opravdu pouze nejpodobnější, neboť každý výrobce si to dělá tak trochu po svém. Koukněme se na český trh. Paličky 7A mají rozměry: Balbex - 13,5 x 407, Pellwood - 13 x 395 a Rstick - 13 x 390 mm. U zahraničních výrobců to není o nic lepší. Vic Firth má 13,7 x 393,7, Pro-mark 13 x 390,5 a Vater 13,7 x 406,4 mm. Jinými slovy i těmto označením je možno věřit jen do jisté míry, protože stejný model se může u jednoho jmenovat standardně 5A a u druhého třeba "Rock model" a 5A se bude trochu lišit. Je lepší si proto pamatovat i rozměry než jen typové označení. Začínající bubeník většinou neví, jaké paličky mu vyhovují, měl by proto potrápit trpělivost prodavačovu a vyzkoušet si, které paličky mu sedí nejlépe. Moje doporučení je začít s paličkami o průměru 13,5-14,5 milimetrů, pokud nemáte extrémně tlusté prsty, a délce kolem 410 milimetrů. První pár kupte rozhodně habrový, protože to s největší pravděpodobností nebude ten, s nímž budete v budoucnu hrát. Sám jsem vystřídal minimálně patnáct různých druhů, než jsem se usadil na 7A od jedné výše zmíněné české firmy.

 

Dalším bodem budiž dřevo. Již zmíněný habr je cenově nejdostupnější (proto pro začínající "tápající" bubeníky nejvhodnější), ale také jeden z nejměkčích, a proto jeho životnost není nijak extrémně dlouhá. Jeho hlavním rivalem je hickor, caria ovata či také hickoria sp., česky ořešák pekanový nebo též bílý ořech; je to strom vyskytující se po světě v sedmnácti druzích, z nichž třináct hostí Severní Amerika. Jeho extrémně tvrdé dřevo se často používá na vyuzení pravé "americké šunky", ale více se ho spotřebuje na výrobu kvalitního tvrdého nábytku a jiných dřevěných věcí s vysokou houževnatostí. Je tedy nasnadě, že paličky z tohoto dřeva vydrží výrazně déle, nicméně za kvalitu se platí, a proto stojí přibližně dvakrát tolik než paličky habrové. Mezi méně používaná dřeva patří javor, který není tak tvrdý jako hickor, vydrží však poměrně dlouho a je velmi příjemný do ruky. Firma Pro-mark má v nabídce také paličky z japonského dubu, s těmi jsem však nehrál, takže o nich víc nemohu říct, snad kromě toho, že mají krásnou kresbu dřeva.

 

Dalším důležitým faktorem při nákupu paliček je jejich stav a kvalita zpracování. Jak jsem již v úvodu naznačil, dřevo pracuje a při špatném uskladnění (vlhko, velké střídání teplot) se zohýbá (pochopitelně i ve zkušebně!!!). Při nákupu je proto vždy "poválejte" po stole, abyste zjistili, zda jsou rovné. Důležité také je, zda jsou uříznuté rovně po letech (viz. obrázek), protože nakřivo uříznuté se vám zlomí výrazně dřív a mohou se zkroutit. V neposlední řadě je také zajímavé, zda mají paličky stejný tón (zjistíme poklepáním oběma paličkami na stejnou věc - bubínek, pult, stůl...).

 

Již jen stručně k hlavičkám. Kromě dřevěných se dělají též nylonové, mají měkčí a slabší zvuk. Tvar hlavičky ovlivňuje zvuk, který po úderu vznikne. Nejlépe je si to vyzkoušet. Pokud rozdíl neslyšíte, na tenhle odstavec s klidem zapomeňte.

 

Doufám, že vám tento článek alespoň napověděl, jak nakoupit správně.

Psáno pro časopis Muzikus