pódiové sestavy slavných kytaristů - Mark Morton

pódiové sestavy slavných kytaristů - Mark Morton
pódiové sestavy slavných kytaristů - Mark Morton

Stejně jako Willie Adler, jeho kolega z Lamb of God, i Mark Morton je zastánce rčení - čím méně toho na pódiu je, tím menší je možnost, že se něco pokazí: "Abych se pořád strachoval, že mi začne blbnout signál a já nebo technik jsme začali rychle zjišťovat, jestli to dělá dvacátá osmá krabička nebo osmnáctý rack, tak to ne. Snesu maximálně svou ladičku, Boss TU-2, kterou mám hned u beden. Takhle, když se něco stane, tak se to aspoň rychle odhalí."

Základem jeho sestavy je dvojice hlav Mesa/Boogie Mark IV: "Někteří muzikanti preferují tvrdý, razantní zvuk, další jsou zastánci překresleného, spíše nezřetelného tónu. Já jsem vždycky hledal zlatou střední cestu." Morton má, a zde je rozdíl mezi ním a Adlerem, zapojeny obě hlavy. Jedna je nastavena standardně, druhou používá pro zesílení středních frekvencí zvuku: "Na jevišti to pak můžu smíchat tak, jak potřebuje náš zvukař a jak vyžaduje akustika jeviště."

Morton preferuje jacksony a to do té míry, že mu firma vyrobila i signature model. Ten, pod označením Jackson Mark Morton Dominion Signature, se stal jeho hlavním nástrojem. Tělo je z mahagonu, vrchní deska je javorová, krk je průběžný, takže také mahagon, s grafitovými výztuhami. Hmatník je z ebenu, má 22 pražců. Ve standardní nabídce je kytara osazena humbuckerem `59 Seymour Duncan. Vedle klasického třípolohového přepínače snímačů obsahuje nástroj i dva minipřepínače, sloužící k rozpínání cívek obou HB.

Mark má všechny kytary osazeny snímači Seymour Duncan a to typy Invader u kobylky a Jazz u krku. Struny používá GHS Boomers, sady o síle .010-.046, nástroje přelaďuje většinou do dropped D ladění (D-, A, D, g, h, e) nebo do double dropped D ladění (D-, A, D, g, h, d).

Psáno pro časopis Muzikus