Windows Vista ano, či ne? - nový Windows a nahrávací studio

Windows Vista ano, či ne? - nový Windows a nahrávací studio
Windows Vista ano, či ne? - nový Windows a nahrávací studio

Co potřebujeme od operačního systému, pokud je náš počítač centrem nahrávacího studia? Smutnou pravdou pro vývojáře je, že potřebujeme, abychom o operačním systému nevěděli. Kdo je při hudební tvorbě zvědavý na nějaké nastavování, připomínání aktualizací, zasahování firewallu, vizuální 3D efekty?

Nové je lepší

Obecně převládá názor, že co je nové, je lepší než to staré. Může to být pravda, ale nemusí. Zejména v oblasti softwaru to rozhodně neplatí po dobu několika dní, týdnů, případně měsíců po uvedení produktu na trh. Osobně zastávám teorii, že je lepší pracovat v ověřeném a bezpečném systému, který může být třeba i maličko zastaralý, než v nejnovějším, který ale může generovat řadu chyb (a při dnešní složitosti operačních systémů a dalších aplikací nemusí být ani divu). Proč mám být zrovna já ten první, kdo si pořídí Windows Vista, a testovat, jestli na nich poběží všechny aplikace, které denně ve studiu používám, jestli pro ně existují ovladače pro veškerý hardware, který používám? Ať to klidně otestují druzí, vývojáři s jejich pomocí odladí chyby, a teprve pak se do Vist třeba pustím i já. Upřímně, na světě je řada "muzikantů-techniků", kteří raději zkouší nové produkty a vymoženosti, než skutečně hudebně tvoří. Právě ti jsou pro testování ideální.

Nové nemusí být lepší ani po čase. Ne vždy je operační systém vylepšen ve všech oblastech. Naopak. Aby mohla být jedna část vylepšena, musí někdy jiná ustoupit. Co se stane, když jsou do operačního systému nově integrovány různé vizuální 3D efekty (například v podobě rozhraní Windows Aero)? Pokud zůstal výkon počítače stejný (tedy upgradovali jste z Windows XP na Vista), pak musí počítač ubrat něco ze svého výkonu, aby tyto "malůvky" zvládl. Takový efekt pro sebe potřebuje více místa v paměti RAM (kterou muzikant ale spíš potřebuje pro ukládání a rychlé načítání samplů), potřebuje určité místo na sběrnici, aby mohl rychle předávat data (muzikant především potřebuje, aby počítač pracoval s hudebními daty) atd. Ve výsledku se tedy výkon počítače, který zbývá na zpracování zvukových nebo hudebních dat, snižuje, protože je zaměstnán jinými (nehudebními) úlohami.

 

Co nového Windows Vista přináší muzikantům?

Co by muzikanty určitě potěšilo, by byla například integrace základů ASIO ovladačů (které jsou pro práci s hudbou nezbytností) přímo do operačního systému. Nic takového se ale nestalo. Rozhodně se ani neusnadnilo nastavování vlastností zvuku přímo v systému. Jak už je u nových verzí Windows zvykem, opět jsou změněné cesty k nastavení, takže ze začátku je uživatel ještě více zmaten. Naštěstí, stejně jako u XP, pro milovníky starých pořádků je možné nastavit uspořádání shodné se staršími verzemi Windows.

Muzikantům se ale Visty mohou samy připomenout. Cesta vede přes zabezpečení. Microsoft se rozhodl znepříjemnit život pirátům různými ochranami. Dvě z nich jsou vypínání funkčnosti výstupů a výrazné snižování kvality signálu. Tato ochrana se týká všech audiovizuálních výstupů, přes které by bylo možné zkopírovat multimediální data. To jsou v podstatě všechny výstupy, které se dnes používají. Pokud budeme chtít ve Windows Vista přehrát chráněný obsah, ovšem přes nechráněný výstup, neuslyšíme nic. Výstup se zablokuje. Navíc se při přehrávání chráněného obsahu vypnou všechny zvukové výstupy podporující ASIO.

Nasnadě je dotaz, jak zajistit, abychom mohli přehrávat i chráněný obsah v počítači. Odpověď mě děsí - je třeba pořídit hardware, který ponese razítko "Windows Vista kompatibilní". Takže nový hardware? Přesně tak! Tento hardware se navíc prodraží. Aby byl hardware uznán "bezpečným" (tedy takovým, který bude umět přehrávat chráněný obsah), musí jej schválit tři hollywoodská studia. Nevidím důvod, proč by to měl někdo dělat zadarmo, a tak toto může přinést i zdražení hardwaru (a to bohužel i pro uživatele jiných operačních systémů).

Je možné koupit PC bez nainstalovaných Vist?

Možné to samozřejmě je, i když to nemusí být snadné. Zejména, pokud chcete pořídit notebook, mohou nastat problémy a prodavači mohou tvrdit například to, že pro pevný disk (nebo jiný komponent), který je uvnitř, nejsou pro starší Windows ovladače. V takovém případě je otázkou, zda nezvolit jiný notebook. Se stolními počítači je situace trochu jednodušší, protože ten je možné si nechat postavit přímo na míru podle potřeb zákazníka. Pokud se opravdu chcete Windows Vista vyhnout, může se vyplatit se v prodejně tvářit tak, že budete instalovat operační systém Linux.

 

Co vše musí být kompatibilní?

Pokud už se stalo, že máte počítač s nainstalovanými Windows Vista, určitě vás bude zajímat, co vše musí být s tímto operačním systémem kompatibilní, abyste vůbec mohli muzicírovat. Odpověď je krutě jednoduchá - všechno. Pokud nebudete mít Windows Vista kompatibilní ovladače pro zvukovou kartu, může být vše ostatní vynikající, ale stejně systém nevydá ani jeden kloudný zvuk. Připojené USB klávesy budou fungovat pouze v případě, že Windows Vista již mají integrovaný ovladač pro tento typ zařízení a nebo je ovladač k dispozici od výrobce. Pokud jeden z těchto případů nenastane, zařízení a počítač si nebudou rozumět a veškerá vyslaná data budou buď interpretována špatně a nebo v lepším případě (aby se ještě nepokazilo něco ostatního) ignorována.

Lépe na tom není ani software. Veškerý kompatibilní hardware bude jen hromádkou plechu a plastu, pokud je centrem vašeho studia software, který nebude kompatibilní. Do sekvenceru, který není s Windows Vista kompatibilní, toho moc nenahrajeme. Může se sice podařit záznam, ale následně se třeba nemusí podařit soubor správně uložit nebo použít jiné funkce. Rozhodně, dokud výrobce sám neuvádí, že je software s Windows Vista kompatibilní, nebude poskytovat ani žádné záruky, natož podporu pro uživatele Vist.

 

Jak Windows Vista nastavit co nejlépe?

Z mnoha různých testů řady testerů a uživatelů Windows Vista vychází závěry, že první dny s tímto operačním systémem jsou k uzoufání. Systém reaguje velice pomalu. Teprve po "usazení" (naučení se vašich postupů, často spouštěných aplikací atd.) se systém zrychluje. Prvním "nastavením" je tedy práce s Visty nanečisto, aby se zaběhaly.

Další nastavení je v podstatě univerzální pro jakýkoliv operační systém - vypněte vše, co aktivně k hudbě nepotřebujete, co jen zatěžuje procesor, zahlcuje paměť RAM, snižuje výkon. Mezi typické zdržovače patří například automatické zapínání gadgetů, šetřiče obrazovky, automatické stahování nebo zjišťování aktualizací operačního systému nebo jiného softwaru, vypínání disků, uspávání počítače aj. Není nic horšího, než když už se počítač nemůže dočkat, až spustí šetřič nebo vypne pevné disky. V každém okamžiku vaší nečinnosti spouští odpočítávání a tím zdržuje veškerou další práci.

Zastavte všechny aplikace kontrolující jakékoliv vstupní a výstupní porty. Odpojte počítač od Internetu (pokud je běžně připojen), vypněte firewall i antivirovou ochranu. Vypněte všechny další komunikační protokoly, které nebudete používat (Bluetooth, Wifi...).

Vypněte všechny vizuální efekty. Většina z nich klade nároky nejen na grafickou kartu (což by nám ani nevadilo), ale potřebuje pro svou činnost i RAM a něco si odebere i z výkonu procesoru. Vizuální 3D efekty plynulosti audio dat rozhodně nepřidávají.

Ač mluvím proti názoru mnoha odborníků, nedoporučuji ani automatické ukládání, klonování disku nebo automatické zálohování (zejména máte-li jej nastavené na hodinu, ve které nejčastěji pracujete hudebně). Pokud potřebujete veškerý výkon počítače k tomu, aby v reálném čase zaznamenával zvuková data do více stop a jakýkoliv drop out je zbytečnou ztrátou času, nemůže počítač najednou začít automaticky ukládat nebo zálohovat data, protože to má systémem nařízené. Pokud se to stane, můžete rovnou nahrávání zastavit, počkat, až se vše uloží nebo zazálohuje, a teprve potom pokračovat. Pravděpodobnost drop outů je totiž dost vysoká. Raději zálohujte (a to zase poctivě) sami, když zrovna nenahráváte (třeba při pauze, je to ideální čas, jak odpočinout uším).

Snažte se audio aplikacím a driverům nastavit v systému jednu z nejvyšších priorit, hned za systémové úkoly. A samozřejmě pracujte výhradně s ASIO ovladači. Žádné rychlejší zatím nejsou.

 

Závěr

Windows Vista přinesly do světa PC řadu vylepšení. Týkají se především multimédií (ovšem pro pasivní příjem), zabezpečení, her a vizuálních efektů. Tyto změny však vyžadují větší nároky na výkon počítače, jenž muzikanti potřebují pro jiné - hudební - úlohy. Windows Vista bohužel nepřináší žádnou novinku, kterou by muzikanti mohli využít. Proto zatím, dokud je od výrobců softwaru a hardwaru ještě 100% podpora Windows XP nebo i Windows 2000 (někdy dokonce i starších), nemá smysl Windows Vista pořizovat. Výsledek by byl značně neefektivní a problematický.

 

PROČ STÁLE TO ASIO?

Tento typ ovladačů je pro všechny muzikanty velice důležitý. Na rozdíl od jiných zvukových ovladačů, tyto obcházejí různé části systému, takže jejich reakční doba je mnohem kratší. To je pro všechny muzikanty velice důležité, protože hudba se (na rozdíl třeba od výtvarného nebo sochařského umění) vyvíjí v čase. Jakmile hráč stiskne klávesu nebo rozezní strunu, potřebuje okamžitě slyšet odezvu. A to ať používá softwarové nástroje nebo jen softwarové efekty. Hodí se to ale i při "obyčejném" záznamu. Tomuto času (tedy čas od stisknutí klávesy - vyslání události - až po okamžik, kdy slyšíme výsledek z reproduktorů) se říká latence. Parametr ovlivňuje především právě typ zvolených ovladačů. Jak již bylo řečeno, ASIO jsou v tomto ohledu nejlepší. Latenci ale ovlivňuje i výkon počítače, a to jednak rychlost procesoru, ale i sběrnice, ale především velikost paměť RAM. S větší pamětí je možné snížit latenci. Počítač si může načítat větší množství dat do paměti RAM, na kterou se přistupuje mnohem rychleji, než na disk. Odezva je tedy opět rychlejší.

Ani všechny ASIO ovladače však nepracují stejně. Jsou firmy, kterým se daří naprogramovat lepší ovladače (tedy software, který řídí komunikaci hardwaru s operačním systémem), jiným horší. Existují i univerzální ASIO ovladače. Ty mají (stejně jako všechna univerzální řešení) tu výhodu, že je lze použít téměř pro jakoukoliv zvukovou kartu (ne však úplně pro všechny). Ale na druhou stranu, aby mohly pracovat s tak velkým množstvím hardwaru, nejsou napsány specificky pro jedno zařízení a tedy nejsou pro žádný hardware optimalizovány. Proto, pokud má zvuková karta naprogramovány vlastní ovladače přímo od výrobce, vyplatí se téměř vždy použít tyto ovladače. Pokud ale ASIO ovladače nemá, je možné univerzální ASIO vyzkoušet. Může se stát, že odezva bude výrazně lepší, než například u WDM ovladačů.

Psáno pro časopis Muzikus