Yllas

Yllas
Yllas

Ahoj strejdo, jak sám dobře víš, nejsem zrovna solventní. Proto mě trápí krátká životnost, respektive rychlá ztráta, zvonivého a kovového zvuku u ne zrovna levných strun na baskytaře. Rád bych tyto akustické vlastnosti strun prodloužil, jelikož hlavně při hraní slapem na ohrané struny to jaksi není ono. Dík, tvůj synovec Imrych.

Rozumím dobře tvému problému! Ti hráči, kteří jsou sponzorováni nebo hrají "velké" koncerty toto řeší tak, že dávají novou sadu na každý koncert, ale to lze v tvém případě praktikovat jen těžko. Cena sady strun na baskytaru mnohdy převyšuje tvůj honorář za vystoupení, a tak ti třeba pomůže můj recept, který osobně aplikuji již mnoho let.

Hrací vlastnosti lze prodloužit otřením strun po každém vystoupení, je možno používat přípravky jako Fast-Fret, ale ne každému mastný pocit ze strun vyhovovuje. Tyto metody však nikdy nevrátí struně zvonivost tak jako radikálnější údržba. Dlouhá léta jsem problém řešil čištěním strun varem ve vodě s trochou octa, nejde o špatnou techniku, ale materiál vařením zřejmě ztrácí na svých vlastnostech, a tak jsem přešel na čištění za studena. Používám k tomuto čistící prostředek pro cyklisty - Cyklostar, nebo Pedros. Jak tedy na to? Nashromáždím ohluchlé struny (můj interní název pro ně je "tepláky"), je výhodnější čistit víc sad najednou. Svážu si je pomocí drátků v bužírce na obou koncích, aby se mi nepomíchaly, vložím do vany a osprchuji horkou vodou. Posléze aplikuji Cyklostar (spray). Nechám přibližně deset minut působit, pak opět horkou vodou opláchnu. Toto opakuji dvakrát až třikrát, potom struny vyjmu, nechám okapat, otřu, pověsím na sušák a dosuším pomocí ventilátoru. Tato cyklo čistidla nejsou na bázi rozpouštědel, mají konzervační vlastnosti, a tak nehrozí, že by struny rezly.

Každá sada strun je jiná, proto i doba jejich dobré kondice je různá, z mé zkušenosti struny čistím po zhruba třech až čtyřech koncertech. Pokud se struna nezotaví pomocí této metody, dám jí ještě jednu šanci varem, když ani toto nepomůže, putuje do věčných lovišť.

Doufám, že jsem ti pomohl, strejda Yllas.

Své otázky posílejte na yllas@muzikus.cz

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy