Zemřel Dan Armstrong

Zemřel Dan Armstrong
Zemřel Dan Armstrong

Následkem infarktu zemřel ve věku 69 let Dan Armstrong. Ačkoli jeho jméno není tak notoricky známé jako jméno Leo Fender nebo Les Paul, přece se jedná o legendu mezi kytarovými konstruktéry.

Asi nejznámějším jeho výrobkem byl svého času Orange Squeezer compressor - ten patřil společně s krabičkami Red Ranger (EQ), Blue Clipper (distortion), Purple Peaker (EQ), Green Ringer (ring modulator), Yellow Humper (EQ) do série miniaturních krabiček, které se zasunovaly přímo do kytarové zdířky, kabel k zesilovači pak logicky do nich.

Když budeme pátrat historii elektrických kytar a dojdeme až do šedesátých let, měli bychom narazit na další Armstrongovo dílo, a to kytary a basy s korpusem z plexiskla, které později znovu uvedl na trh Ampeg. Mezi další vynálezy patří ještě Orange Crusher nebo Orange Squeezer přepracovaný do klasické pedálové podoby. Armstrong se také podílel na vývoji kytarových zesilovačů a jeho jméno nesly i hand-made snímače.

Hodně se věnoval také vlastnímu zapojení elektroniky hlavně u kytar typu stratocaster, kde se snažil o nové odstíny tónu pomocí přepínání kombinace snímačů ve spolupráci s potenciometrem Tone. Mnoho článků publikoval v prestižním kytarovém časopisu Guitar Player.

Psáno pro časopis Muzikus