Psychoworld - Submarine pickup, Guitar-JO

Psychoworld - Submarine pickup, Guitar-JO
Psychoworld - Submarine pickup, Guitar-JO

Psychoidoskop

Na sklonku tohoto léta mě zaujalo několik zajímavých maličkostí, které člověku muzikantskému mohou velmi usnadnit a zpříjemnit život. Takže letmo tady jsou, ať se také máte na co těšit.

Psychoworld - Submarine pickup, Guitar-JO
Psychoworld - Submarine pickup, Guitar-JO

Submarine pickup

Přesně tak. Snímač ve tvaru ponorky. Který je vám vždy po ruce a lehkým způsobem jej prostě jen přilípnete mikropřísavkou na tělo kytary, začleníte do řetězce svých elektronických „udělátek“ a rázem je z kytary válečná zbraň. Není to tak doslova. Svůj název obdržel hlavně pro svůj tvar a krásný chromovaný povrch. Zpěvák a skladatel, bývalý student strojírenství, Pete Roe stojí za tímto zajímavým nápadem. Snímač můžete zapojit buďto do dalšího zesilovače nebo do dalšího řetězce efektů a tak může vaše kytara hrát najednou čistým zvukem i efektově upravenými tóny, kdy pak vystupujete v jednom hráči za dva. V současné době se dá pořídit na portále Ulue (určeno pouze pro Evropu) za příjemných 140 eur a k mání bude kolem začátku prosince.

 

www.youtube.com/watch?v=Tp_tji1koQI

Psychoworld - Submarine pickup, Guitar-JO
Psychoworld - Submarine pickup, Guitar-JO

Guitar-JO

Jste hráč na elektrickou kytaru, ale přesto vás okouzluje svými zvuky bendžo? Máte dvě možnosti. Buď si ho koupíte, uzavřete se do zkušebny a naučíte se na něj, nebo... Guitar-JO. Kytarista Jon Langberg řešil stejný problém. Chtěl použít pár zvuků bendža, ale nechtěl si ho kvůli tomu kupovat. Postupoval vývojem pokus - omyl a zjistil, že když na přísavky postaví nad struny most, na jehož spodní část přilepí filc, velmi se tím k tomuto soundu přiblíží. Ještě další variantou pak bylo rovnou dotek plexiskla, ale to vše mělo své nedostatky. Povzbuzen vývojem svého nástroje přesto požádal o prozatímní patent a pokračoval ve svém tvoření dál, až vymyslel miniaturní „tlumítko“, které toto vše geniálně skloubilo. Guitar-JO se na bázi technologie mikropřísavek přichytí mezi snímače. Na jeho vrchu jsou tři tlumicí kruhy, u kterých svrchu můžete regulovat jejich přítlačnou sílu, vždy na dvě struny. Tak máte zajištěnu dokonalou kulisu originálního zvuku bendža, aniž byste museli měnit při hře nástroj. Náklady na jeho vývoj a výrobu se zastavily na skromných 2900 dolarech. Cena za každý jeden kus pak vychází na 45 dolarů a do vašich rukou by se měl dostat přibližně v polovině října. Budeme držet palce a všem „bendža chtivým“ kytaristům přeji hodně úspěchů s jejich Guitr-JOem.

www.youtube.com/watch?v=h4mtQ8q8X3o

Psáno pro časopis Muzikus