Baskytara a Funky (3)

Baskytara a Funky (3)
Baskytara a Funky (3)

Prstové funkové groovy

Baskytara ve funky hudbě hojně využívá groove. Co to je groove? V doslovném překladu rýha či brázda, ve svém do hudební hantýrky přeneseném významu jde o několik taktů (obvykle jeden, dva či čtyři). Takovýto útvar (může být též nazýván figurou či patternem) se v daném tématu s malými obměnami, ať už rytmickými či harmonickými, stále opakuje. Záleží pak na vkusu a schopnostech konkrétního basisty, jakým způsobem si základní basovou linku obohatí. Základními pravidly jsou zejména rytmická přesnost a spolupráce s bubeníkem. Nejde samozřejmě o to, pokoušet se kompletně překrývat jeho hru, spíše vychytávat styčná místa a vzájemně se doplňovat. Ve dvou předcházejících dílech tohoto seriálu jsme se věnovali procvičování synkop a hraní tzv. "mrtvých not", dnes se nám toto bude velice hodit.

První figura je tvořená v oktávách. S tímto osvědčeným postupem se můžeme často setkat v disco-funkové hudbě 70. let, nicméně je populární do dnešních dnů. Basisté kapel, které se tomuto odvětví funku věnují, ho s oblibou používají (např. Jamiroquai či Monkey Business).

Hraje se obvykle tak, jak je zapsáno v notách - tedy první tón dlouze, druhý tón staccato.

Disko-funkový charakter má i figura č. 2.

 

Figury 3. a 4. využívají synkopy, ty mají za následek jakési pocitové předjímání (anticipace) rytmu, a jsou tím, co dělá groove groovem.

 

Poslední dnešní figura je základní groove z písničky Shake Everything You've Got funkové živoucí legendy a i v Čechách populárního alt-saxofonisty Maceo Parkera z náhravky Live on Planet Groove, z roku 1992. Na basu zde hraje Vincent Henry, jenž je mimoto také zpěvák a kytarista.

Dle mnohých názorů je toto album vůbec nejlepší funkový "živák", který byl kdy vydaný, zejména pro fantastickou atmosféru a energii, kterou se zde podařilo dokonale přenést na disk. Rozhodně stojí za poslech a to snad i pro lidi, kteří funku nemohou přijít na jméno :-).

Baskytara a Funky (3)
Baskytara a Funky (3)

1.

Psáno pro časopis Muzikus