Come To Jam

Pěvecký workshop Come to Jam (5)

A pokračujeme cvičeními, které nám pomůžou připravit bránici.

 

3. Pes - Bude to znít komicky, ale opravdu po vás budu chtít, abyste si tak trošku hráli na psa. Nebojte, nezbláznil jsem se, vysvětlím. Vrátíme se na začátek tohoto oddílu B, kdy jsem vám vysvětloval, jak dělat rázy bránicí. Tak teď si je zkuste opět, ale bez jakýchkoli hlásek, pouze s dechem. Dělejte je pomaličku, jednotlivě a dobře vnímejte, jak vám pracuje bránice a jak zní váš dech bez zapojených hlasivek. Daří-li se vám to, začněte pomalu zrychlovat. Dělejte rázy s čím dál menšími časovými úseky mezi sebou. Cílem je, abyste to dokázali dělat tak rychle, jako to dokážou naši velcí čtyřnozí přátelé. Napodobíte tak psí dýchání, jen s tím rozdílem, že vy u toho nebudete mít vyplazený jazyk a nebudete slintat. Toto cvičení by vám mělo bránici dokonale rozhýbat a připravit tak na vlastní dechová cvičení.

 

C. Pomocná dechová cvičení - Cvičení (až doteď zmíněná) obvykle žákovi stačí na to, aby pochopil princip a funkci bránice, aby bezpečně věděl, kde ji má a měl naprosto jasnou představu, jak to u něj v břiše všechno při dýchání a zpívání vůbec funguje a má fungovat. Tento výklad také většinou stačí na to, aby se žák naučil správně s bránicí pracovat a správně ji též používal při zpěvu.

 

Ale samozřejmě - výjimky potvrzují pravidlo a někdy žákovi tento výklad nestačí. Není jistě nad praktickou ukázku, podívat se, jak to dělá kantor. Velice cenné je vždy sáhnout si kantorovi na břicho a kantor vás také nejlépe vašima rukama naučí, co si máte dotykem na břiše hlídat a co byste měli správně cítit. Pokud opravdu tápete, nezbývá skutečně už nic, než dál neodkládat onu návštěvu u nějakého hlasového pedagoga. Nabídnu vám poslední šanci v podobě pomocných dechových cvičení, která už nejsou tolik oblíbená kvůli snížené pohodlnosti provádění, o to jsou ale účinnější! Možná některým z vás nebudou zrovna příjemná, ale úspěšnost těchto cvičení v pochopení principu práce bránice je vyšší.

 

1. Most - Lehněte si na rovnou, pevnou, neprohýbající se položku. Pokrčte nohy a pokuste se zvednout pánev co nejvýš dokážete. A v této poloze se snažte co nejvíce a co nejhlouběji nadechnout. Tato nepříjemná poloha zamezuje nadechování s pomocí ramen a neumožňuje ani ono začátečnické dýchání do hrudníku. A tak, budete-li se snažit natlačit do sebe co nejvíce vzduchu, určitě se vám při trošičce trpělivosti brzy dostaví efekt klenoucího se břicha, o nějž nám jde.

 

2. Strašák - Postavte se a všechnu svou tělesnou váhu přeneste jen na jednu nohu. Druhou nohu pokrčte a zakloňte se jak jen to nejvíc dokážete. Nestojnou nohu si můžete lehce opřít o špičku, ale jen proto, aby vás třeba nezačala bolet. Rozhodně ji nepoužívejte na vyvažování nebo částečné přenesení váhy, to ji raději nechte ve vzduchu. Jednu ruku si dejte za záda a druhou na břicho. Teď se opět snažte maximálně nadechnout a myslete přitom, že chcete "dýchat do břicha". V této poloze vám tělesná schránka nedovolí větší vyklenutí břišní dutiny, vaší výhrou v tomto cvičení bude, ucítíte-li vůbec, že s nádechem dochází alespoň k malému tlaku na vaši ruku položenou na břiše.

Psáno pro časopis Muzikus