Daně 2003

Daně 2003
Daně 2003

No a je to zase tady. Rok se překlopil, a nastává rekapitulace vašeho daňového hospodaření za loňský rok. Kolem probíhá legislativní smršť, ale ta se týká z valné části roku současného, tj. 2004. Proto si příliš nelamte hlavu s novelami zákonů. Pokusím se vám v kostce poradit, jak uspokojit Finanční úřad a přitom použít všech legálních způsobů pro optimalizaci daňového základu.

 

Předpokládám, že jste po celý rok svědomitě vedli účetnictví, a nyní vám zbývá jen sečíst příslušné sloupce - a daňový základ je na světě. A nyní vážně. Prohledejte šuplíky, kapsy a krabice od bot a soustřeďte na jednu hromadu všechny doklady, které by mohly souviset s vaší činností. Rozdělte příjmy a výdaje a můžete se pustit do laborování.

Dostanete-li zálusk se dovzdělat, daně z příjmů řeší zákon č 586/1992, samozřejmě vezměte do ruky aktuální znění pro rok 2003. Podnikání, což je i umělecká činnost, konkrétně řeší § 7. Daňová optimalizace je ale otázkou celého zákona - a to je počteníčko!

Jako každý rok radím - neselektovat příjmy. Nikdy nevíte, kdy strana výdejce skončí na daňové kontrole a může v souvislostech dojít i na vás. Zvláště, pokud vaši spoluhráči příslušný příjem zdaní. Příjmy od agentur jsou nejrizikovější. Agentura má totiž podle zákona o správě daní a poplatků povinnost vaše příjmy nad 40 000 Kč hlásit (§ 34/(5) Právnické osoby a fyzické osoby mající příjmy z podnikatelské a jiné samostatné výdělečné činnosti nebo z pronájmu, které provádějí úhrady fyzickým osobám za jejich jinou samostatně výdělečnou činnost nebo za pronájem a z těchto úhrad nesrážejí daň, jsou povinny uskutečněné úhrady oznamovat svému místně příslušnému správci daně, pokud u jednotlivé fyzické osoby přesáhne úhrada částku 40 000 Kč za kalendářní rok. V oznámení se uvede jméno, bydliště, případně místo podnikání fyzické osoby, vyplacená částka, den a důvod úhrady. Oznámení se zašle nejpozději do 15. února po skončení kalendářního roku, v němž byla úhrada provedena.). Zkušenost je ta, že agentury nerozlišují vyplacené honoráře podle uvedené hranice a v rámci vlastní daňové bezpečnosti ohlašují všechny. Bývá tendencí neřešit příjmy od Intergramu a Ochranného svazu autorského, což je úplný nesmysl. Jednou berňák přijde, všechno doměří, a vy budete prskat, ale bude to jen a jen vaše chyba. Takže doporučuji přiznat veškeré příjmy; vždyť je tolik jiných možností, jak platit malé daně.

Jedním z nástrojů daňové optimalizace je výpočet daně z příjmů dosažených za více zdaňovacích období. Příjmy, které jsou výsledkem několikaleté činnosti poplatníka nebo plynou z využití věci a práv najednou za více let, lze rozdělit rovnoměrně na zdaňovací období, v němž byly dosaženy, a na zdaňovací období předcházející, ve kterých byla činnost provozována, nejvýše však na tři poměrné části. Jedna poměrná část se zahrne do základu daně poplatníka ve zdaňovacím období dosažení příjmu a zjistí se procento daně ze základu daně. Tímto procentem se vypočte daň ze zbývající části, popřípadě zbývajících částí příjmu dosaženého za více zdaňovacích období. Jestliže takto zjištěné procento je menší než 15, použije se pro výpočet daně ze zbývajících částí sazba daně ve výši 15 %. Účelem je eliminovat progresivitu daně, která se může u těch úspěšnějších vyšplhat na 20, 25 či 32 %. Jednorázový příjem za více let usilovné práce by je nadměrně zatěžoval. Zjednodušeně: třetinu příjmů zdaníte s ostatními příjmy a zbytek odděleně tou samou sazbou daně, která vám vyšla bez těchto dvou třetin.

Nyní jste se dostali na rozcestí, kde je třeba se rozhodnout, jestli vytvoříte účetnictví, nebo použijete tzv. paušální výdaje. Obojí má své pro a proti. Paušální výdaje znamenají méně práce a ze strany finančáku (pokud nechybí nějaké ohlášené příjmy) není také co řešit. Účetnictví (od roku 2004 daňová evidence) je sice pracné, ale uplatníte veškeré skutečné výdaje, a pokud budou ze strany daňové kontroly opravdu uznatelné, zaplatíte ve většině případů nižší daň. Je to na vašem uvážení. V mnoha případech u nižších příjmů vychází výhodněji paušál než několikadenní lopota s peněžním deníkem.

Podívejme se podrobněji na paušální výdaje. Předpokládám, že vaše příjmy pocházejí z umělecké činnosti, která spadá pod § 7/2a) příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem. Zde se uplatňují podle § 7/9b) paušální výdaje ve výši 30 % z příjmů uvedených v odstavci 2 písm. a). Nenechte se zmást přáteli z jiné oblasti podnikání, kteří mají paušální výdaje pouze ve výši 25 %. Paušální výdaje odečtete od příjmů a dále ještě můžete odečíst zaplacené zdravotní a sociální pojištění. Výsledek je pro vás dílčím daňovým základem pro další zpracování v daňovém přiznání.

 

Příklad 1

Příjmy 100 000

Výdaje -30 000 (30 % příjmů)

Zdravotní a sociální pojištění -18 000

Dílčí daňový základ 52 000

 

Ve výdajích jsou takto obsaženy všechny věci včetně daňových odpisů. Při takto uplatněných výdajích proto nelze přerušit odpisování, ale o tom si pošpitáme později.

Rozhodnete-li se pro skutečné výdaje, musíte vytvořit účetnictví. Vyhrabejte veškeré výdajové doklady a seřaďte je chronologicky podle data vystavení. Být vámi, vkládám do účetnictví jen daňově uznatelné výdaje. Jiné výdaje vám zbytečně ponižují pokladnu (stav pokladny udržujete samozřejmě pořád v plusu) a je to (z pohledu daní) práce navíc. Po roztřídění doporučuji doklady úhledně nalepit na papíry, vyhnete se následnému chaosu a, upřímně řečeno, správci daně tento model dělá také dobře. Co se týče uznatelnosti, je to vaše riziko, co před finančním úřadem obhájíte. Většinou vám kontrola doklad, o kterém už vy máte pochyby, vyhodí, ale může to být přesně naopak. Podle zákona jsou daňově uznatelné výdaje na dosažení a udržení příjmů, a není v možnostech tohoto článku, abych vyjmenovával veškeré uznatelné či neuznatelné výdaje. V zákoně o daních z příjmů se na tuto problematiku specializuje § 24 a § 25, nicméně je to v celém zákoně.

 

Příklad 2

Příjmy 100 000

Drobný majetek -15 000

(od 3000 do 40 000 Kč)

Drobné výdaje -25 000

(účty, paragony atd.)

Zdravotní a sociální pojištění -18 000

Odpisy dlouhodobého majetku -10 000

(budou ještě probrány)

Dílčí daňový základ 32 000

 

Majetek nad 40 000 Kč se neobjeví v daňových výdajích přímo, ale prostřednictví odpisů. Pořídíte-li dražší počítač (který používáte k podnikání) nebo hudební nástroj, je třeba jej nejprve zařadit podle přílohy zákona o daních z příjmů do příslušné odpisové skupiny.

 

Odpisová skupinaDoba odpisování

14 roky -např. počítače

26 let -např. hudební nástroje

312 let- např. lokomotivy

420 let

530 let

 

Nyní máte možnost se rozhodnout pro rovnoměrné nebo zrychlené odpisování. Při rovnoměrném odpisování dostanete do výdajů každý rok stejnou částku (mimo prvního roku), při zrychleném odpisování budete mít největší daňový výdaj ve druhém roce odpisování. Nelekejte se citací ze zákona, uvedu příklad.

Při rovnoměrném odpisování hmotného majetku jsou odpisovým skupinám přiřazeny tyto maximální roční odpisové sazby:

 

Roční odpisová sazba

OdpisováV prvním roceV dalš. letechPro zvýšenou

skupinaodpisováníodpisovánívstupní cenu

114,228,625

28,518,316,7

34,38,78,4

42,155,155

51,43,43,4

 

Při rovnoměrném odpisování se stanoví odpisy hmotného majetku za dané zdaňovací období ve výši jedné setiny součinu jeho vstupní ceny a přiřazené roční odpisové sazby. Poplatník může na základě svého rozhodnutí použít i sazby nižší než maximální sazby.

Při rovnoměrném odpisování ze zvýšené vstupní ceny hmotného majetku se stanoví odpisy tohoto majetku za dané zdaňovací období ve výši jedné setiny součinu jeho zvýšené vstupní ceny a přiřazené roční odpisové sazby platné pro zvýšenou vstupní cenu.

Zvýšená vstupní cena se týká technického zhodnocení majetku, např. kdybyste rozšířili v počítači paměť. Podrobnosti se dočtete v zákoně v § 33.

Při zrychleném odpisování hmotného majetku jsou odpisovým skupinám přiřazeny tyto koeficienty pro zrychlené odpisování

 

Koeficient pro zrychlené odpisování

Odpis.V prvním roceV dalš. letechPro zvýšenou

skupinaodpisováníodpisovánízůst. cenu

1454

2676

3121312

4202120

5303130

 

Při zrychleném odpisování se stanoví odpisy hmotného majetku

a) v prvním roce odpisování jako podíl vstupní ceny a přiřazeného koeficientu pro zrychlené odpisování platného v prvním roce odpisování,

b) v dalších zdaňovacích obdobích jako podíl dvojnásobku jeho zůstatkové ceny a rozdílu mezi přiřazeným koeficientem pro zrychlené odpisování a počtem let, po které byl již odpisován.

Při zrychleném odpisování majetku zvýšeného o jeho technické zhodnocení se odpisy stanoví

a) v roce zvýšení zůstatkové ceny jako podíl dvojnásobku zvýšené zůstatkové ceny majetku a přiřazeného koeficientu zrychleného odpisování platného pro zvýšenou zůstatkovou cenu,

b) v dalších zdaňovacích obdobích jako podíl dvojnásobku zůstatkové ceny majetku a rozdílu mezi přiřazeným koeficientem zrychleného odpisování platným pro zvýšenou zůstatkovou cenu a počtem let, po které byl odpisován ze zvýšené zůstatkové ceny.

V obou případech se vypočtený roční odpis zaokrouhluje na celé koruny nahoru. Odpisuje se do nuly, takže poslední odpis může vyjít na haléře. Nikdy nelze odepsat více než vstupní cenu majetku.

 

Příklad 3

Počítač za 60 000 Kč

Rovnoměrné odpisy

RokOdpisZůstatková cena

160000*14,2/100 = 852051480

260000*28,6/100 = 17 16034320

360000*28,6/100 = 17 16017160

460000*28,6/100 = 17 1600

Zrychlené odpisy

RokOdpisZůstatková cena

160000/4 = 15 00045000

245000*2/(5-1) = 22 50022500

322500*2/(5-2) = 15 0007500

47500*2/(5-3) = 75000

 

Popsané odpisování lze podle potřeby přerušit. Prakticky prostě nebudete v příslušném roce odpisovat majetek, a příští rok budete pokračovat dále podle příslušného odpisového plánu. V případě použití paušálních výdajů jsou předpokládanou součástí těchto výdajů i odpisy, takže zde se přerušení nedá uplatnit. Tento nástroj je užitečný v případě nižšího základu daně, aby odečitatelné položky na osobu, manželku, děti a podobně, které do jiného roku nepřenesete, nepřišly vniveč.

U takto zatříděného a odpisovaného majetku si můžete navíc od základu daně podle § 34 odečíst 10 % vstupní ceny hmotného majetku zatříděného podle přílohy č. 1 k tomuto zákonu v odpisových skupinách 1, 2 a 3, s výjimkou uvedenou v odstavci 5 (pozor - zde jsou uvedeny hudební nástroje - proto u nich nelze odpočet uplatnit), jsou-li jeho prvními vlastníky. Tento odpočet se uplatní i u paušálních výdajů. Podle tohoto paragrafu si můžete odečíst i daňovou ztrátu z předchozích let: Od základu daně lze odečíst daňovou ztrátu, která vznikla a byla vyměřena za předchozí zdaňovací období nebo jeho část, a to nejdéle v sedmi zdaňovacích obdobích následujících bezprostředně po období, za které se daňová ztráta vyměřuje.

Dalším pozoruhodným daňovým nákladem jsou cestovní náhrady. Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli ještě nemám k dispozici průměrné ceny pohonných hmot za rok 2003, zmíním se o cestovních náhradách, nezdanitelných částkách základu daně a vůbec o daňovém přiznání až v pokračování v příštím čísle našeho časopisu. Zatím shánějte doklady, třiďte a lepte, a příště to "dorazíme".

Psáno pro časopis Muzikus