Gabriel Drums - Gavrilos Tsagkaris o tom, jak vyrábí své bubny

Gabriel Drums - Gavrilos Tsagkaris o tom, jak vyrábí své bubny
Gabriel Drums - Gavrilos Tsagkaris o tom, jak vyrábí své bubny

U nás zatím nepříliš známá značka Gabriel Drums je dítětem bubeníka, producenta a kreativního nadšence Gavrilose Tsagkarise. Snílek, který říká, že zisk stojí až za uměním a tvořivostí, firmu založil na konci sedmdesátých let v Aténách.

Dnes už jde o renomovanou značku ručně vyráběných bicích, od poloviny devadesátých let pravidelně se objevující na Musikmesse. O historii Gavrilos Drums, později přejmenovaných na světově srozumitelnější Gabriel Drums, si můžete přečíst na firemním webu, v tomto článku přináším s Gavrilosem Tsagkarisem krátký rozhovor ze zákulisí o materiálech a koncepci.

 

Jaká dřeva používáte ve výrobě?

Dřevo je samozřejmě to, co v bicím nástroji hraje. Mezi nejčastěji používaná dřeva patří javor, buk, bříza, palisandr, dub a ořech. Ta dřeva sama o sobě znějí dobře, ale důležité je  použít je tak, abychom získali ten nejlepší výsledek. Znamená to navrhnout optimální počet vrstev, správnou tloušťku jednotlivých vrstev, najít nejlepší výslednou tloušťku korpusu.

 

Gabriel Drums vyrábějí širokou škálu bicích sad, jednotlivých bubnů a dílů, obvykle na zakázku. V sortimentu najdete také tradiční helénský buben, symfonické nástroje, ale i pad na cvičení nebo stolek na perkuse.

 

Mohl byste to trochu rozvést? Co počet vrstev ovlivňuje?

Počet vrstev a jejich tloušťka určuje tvrdost bubnu. Silnější korpus bude mít tvrdší zvuk.

 

Některé vaše bubínky jsou ale z jediné vrstvy, proč?

U bubínků je jedna vrstva masivu dobrá. Dává bubínku vřelost spolu s vyšší citlivostí, závislou na průměru, hloubce a tloušťce korpusu. Je to ale nákladná a časově náročná konstrukce.

Snare MOR-MO LE-CH 14x 6"
Snare MOR-MO LE-CH 14x 6"

Jak se o počtu vrstev a použitých dřev rozhodujete?

Zvažujeme, jaký styl zákazník hraje nebo chce hrát a jak se hrou vyjadřuje. Jsme s ním nebo s ní v přímém kontaktu.

 

Jak nakupujete dřevo? Dosušujete ho, máte vlastní sušárnu?

Dovážíme přířezy dýh, v různých tloušťkách podle konstrukce budoucího korpusu. Ano, máme vlastní sušárnu, máme samozřejmě i formy na ohýbání dýh a také lakovnu. Vše probíhá tady v Aténách.

 

Pojďme teď chvíli mluvit o mušlích...

Díry v korpusu negativně ovlivňují zvuk, proto používáme mušle s jediným otvorem. Díky tomu buben dobře vibruje a zní.

 

Co ovliňuje počet mušlí na korpusu?

Tak hlavně průměr bubnu, je to prosté, musí dobře držet ladění.

Tvarování „claw hooks“ pro basový buben v lisu
Tvarování „claw hooks“ pro basový buben v lisu

Jaké mušle používáte?

Vyrábíme vlastní, masivní mosazné mušle. Mosaz je zvukově velmi dobrá. Důvod, proč si je sami vyrábíme, je ten, že chceme velmi kvalitní mušle s dlouhou životností.

 

A jak to je s ráfky (obručemi)?

Vyrábíme je také z mosazi. Lité ráfky (die-cast hoops) na rozdíl od ohýbaných (power hoops) dodávají zvuku na razanci. Někdo to má rád, jiný ne, je to věc výběru zvuku.

 

Je vše vyráběno ručně?

Bubny jsou vyráběny stoprocentně ručně. Mušle samozřejmě ne, na jejich výrobu používáme číslicově řízené (CNC) obráběcí stroje.

 

V nabídce mě zaujal třináctipalcový Practice Pad, cvičítka vyrábí řada firem, v čem je ten váš jiný?

Základna je ze dřeva a hrací povrch je stoprocnetní guma. To poskytuje skvělou odezvu a výborný odskok. A protože je jeho odezva tolik podobná normálnímu bubnu, cokoliv na něm cvičíte, snadno přenesete na skutečný bubínek. Velmi dobře se prodává.

 

Do Čech zatím žádné bicí neprodali, je tu tedy stále ještě reálná šance na prvenství. :-)

 

Na vašich stránkách je třicet osm vizitek hráčů. Jak si je vybíráte a co jim poskytujete?

My si hráče nikdy nevybíráme, jakkoliv by byli slavní. V případě, že se nějaký hráč o naše bubny zajímá, uděláme maximum, abychom splnili jeho požadavky na konstrukci a povrchovou úpravu, ale bubny si musí koupit. Nikdo bubny nedostává zadarmo. Důvod je ten, že u nás v Gabriel Drums děláme většinu práce ručně a z nejlepších materiálů.

Příprava dřevěných vrstev na lepení
Příprava dřevěných vrstev na lepení

Kdo může rozšířit jejich řady, jaká jsou kritéria?

Kterýkoliv hráč, který má naše bubny a je alespoň průměrný hráč  co už má něco odehráno, který nám zašle o sobě informace. A to se týká i amatérských hráčů.

 

Kolik vlastně těch bubnů měsíčně vyrobíte? Říkal jste, že korpusy vyrábíte v Aténách, platí to i pro kovové součásti?

Asi osm až deset sad a deset až patnáct bubínků, jak jsem již říkal, je to ruční výroba, nejsme fabrika s masovou produkcí. Ano, všechno děláme v Aténách, korpusy bubnů, mosazné mušle, mosazné obruče.

V některých bubnech je použito dřevo olivovníku. Olivovník je národní strom Řecka.

 

Díky moc za rozhovor, a jestli dovolíte, mám ještě jednu otázku: Jste stále ve firmě aktivní?

Rozhodně, vybírám dýhy, podílím se na výrobě korpusů, na povrchové úpravě, navrhuji design mušlí, ale také kontroluji konečný výrobek. Vlastně tak devadesát procent práce dělám stále já!

 

www:

www.gabrieldrums.com

Psáno pro časopis Muzikus