IFPI odpovídá - pirátské kopírování CD

V našem městě funguje půjčovna CD - v knihovně. Jelikož i já jsem vlastníkem vypalovačky a ráda bych některá CD, která mají v knihovně, měla doma, zajímá mne - mám právo si pro vlastní potřebu CD, která si v knihovně zapůjčím, zkopírovat? A jestliže ne, jak mám postupovat, abych neporušovala autorská práva a nová CD si nechci přímo kupovat? A dále, pokud bych si mohla CD zkopírovat (samozřejmě pro moji vlastní potřebu), mohla bych si přímo v půjčovně CD založit živnost na vypalování CD? Vím, že v půjčovně se denně půjčí stovky CD, a jak jsem si zjistila, stejně si je většina nechá někde zkopírovat. Jak bych měla tedy postupovat, aby bylo vše v pořádku? Za vaši odpověď vám předem děkuji a přeji hezký den. Eva Doležalová

Obecně lze říci, že se jedná se o problematiku velmi závažnou, společensky nebezpečnou a působící značné škody jak autorům, výkonným umělcům, tak výrobcům zvukových záznamů.

Naši odpověď nemůžeme než začít odkazem na příslušné ustanovení autorského zákona - zák. č. 121/2000 Sb., konkrétně na ustanovení § 30, pojednávající o volném užití děl.

Toto ustanovení bývá nejrůznějšími aktivitami nejčastěji porušováno ke škodě oprávněných subjektů. Jeho obsah spočívá v tom, že do autorského práva nezasahuje ten, kdo pro svou vlastní osobní potřebu zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla. Musí se jednat o osobní potřebu, nikoli o jiný účel. Tato právní úprava koresponduje i s mezinárodně právní úpravou a stejná nebo velmi podobná je ve všech vyspělých zemích světa.

Konkrétně popisované aktivity, jako např. fungování quasi zásilkových služeb, na základě inzerce nebo nabídky na internetu, či aktivity tzv. komerčních vypaloven poskytujících služby vypalování CD pro zákazníky, jsou typickými překročeními pravidel pořízení rozmnoženin pro osobní potřebu. Tyto rozmnoženiny jsou pak využívány ke komerčním účelům jakožto rozmnoženiny pirátské, tedy nelegální, což je flagrantní porušení autorského zákona a může zakládat i skutkovou podstatu trestného porušování autorského práva dle § 152 tr. zákona.

Legálním počínáním by bylo, kdyby pořizovatel rozmnoženiny uzavřel příslušné licenční smlouvy s autory, výkonnými umělci a výrobci zvukových záznamů resp. jejich zástupci a na základě takových platných smluv získal jejich svolení k výrobě rozmnoženin a k jejich rozšiřování resp. šíření.

K problematice půjčování CD v knihovnách lze uvést, že pravidla stanovila smlouva mezi knihovnami zastoupenými SKIP a ochrannými organizacemi resp. kolektivními správci práv, OSA, Intergram a Dilia, uzavřená podle dříve platného autorského zákona. Smlouva stanovila podmínky, za nichž lze půjčování nosičů uskutečňovat. Skutečnost je taková, že půjčování v knihovnách je zdrojem pirátských aktivit, neboť služba není jen užívána pro osobní potřeby čtenářů, nýbrž ke klasickým pirátským aktivitám tj. k výrobě rozmnoženin, nikoli pro vlastní osobní potřebu.

Na dotaz, zda si mohu zkopírovat CD z knihovny, lze odpovědět kladně, avšak musím si pořídit kopii pro svou vlastní osobní potřebu a sám a pro sebe a to v počtu toliko jednoho kusu. Každé vybočení z těchto mezí je porušením autorského zákona - pirátstvím.

 

Na otázky za IFPI ČR (Mezinárodní federace fonografického průmyslu) odpovídal JUDr. Soukup. Více informací týkající se této problematiky naleznete na webových stránkách www.ifpicr.cz v rubrice Hudba a právo.

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy