Korai Öröm

Korai Öröm
Korai Öröm

Kapela Korai Öröm, jedna z nejpopulárnějších maďarských kapel současnosti, hrající směs stylů pohybujících se na hranici taneční muziky a tribal či etno, měla v červnu vystoupení v pražském Rock Café. Součástí ansámblu o minimálně dvanácti členech je osm hudebníků hrajících na klávesy, bubny, perkuse, basu, kytaru, fujaru, trumpetu, klarinet, píšťaly a spoustu dalších i doma vyráběných nástrojů a čtyři tzv. VJs, starající se o vizualizace a promítání v průběhu vystoupení. Se skupinou také většinou cestuje několik DJs z uskupení Korei Banditos, kteří hrají před a po vystoupení samotné skupiny. Před vystoupením jsem si popovídal s Miklósem Paizsem.

 

Hrajete na několik, v moderní muzice netradičních nástrojů, můžete je popsat?

V České republice nejsou všechny vyloženě netradiční. Hraju třeba na fujaru, tu určitě v Čechách znáte. Dále třeba na trubku, klarinet, gumovou zahradní hadici, různé dřevěné trubičky a několik dalších.

Jak tě napadlo zakomponovat do vašeho stylu hudby zvuk fujary?

Fujaru jsem poprvé slyšel před několika lety na jednom festivalu v Maďarsku a moc se mi ten zvuk líbil. Začal jsem ji tedy shánět a za několik týdnů už byla fujara součástí mého nástrojového panoptika.

Jak reaguje na tvůj doprovod publikum? Jaké jsou obecně reakce, když hraješ na zahradní hadici?

Já bohužel publikum nesleduji, takže přesné reakce neznám. Obecně je mi ale lépe, když hraji v zemích ve východní Evropě. Lidé tady jsou mnohem přátelštější. Nevím, jestli to je společnými dějinami, nebo slovanskými kořeny, ale když přijedeme do Německa nebo do Británie, je to opravdu markantní rozdíl. Ne že by k nám nebyli na západě přátelští a vstřícní, ale opravdu doma a ve své kůži se cítím tady. Je sice pravda, že na západě nám koncerty zaplatí publikum. Tady je potřeba sponzor, protože nás je v kapele opravdu hodně.

Máte nějak zvládnutou distribuci svých CD v zahraničí?

Protože trvale odmítáme vydávat CD u velkých labelů a vydáváme si je sami, jediný způsob, jak dostat CD do světa, je internet. Na našich stránkách funguje internetový obchod. Bohužel, nemáme přesná čísla o tom, kolik a kam se za rok prodá CD.

Můžeš popsat nástroje, na které hrajete?

Máme hodně druhů bubnů - bonga, perkuse, klasické bicí, různé druhy činelů. Potom basovou a klasickou kytaru, spoustu doma vyráběných nástrojů jako zahradní hadice, o kterých byla řeč výše, a syntetizér E-synth - Emulátor 4 a Yamahu CSX1. Doprovází nás také zpěvák, který ale nezpívá žádnou konkrétní řečí. Spíš vyluzuje různé zvuky a tancuje do rytmu. Důležitou součástí naší hudby je také projekce, kterou se zabývají tři lidé a která probíhá z diapozitivů a videozáznamů. Naší součástí jsou také DJs - Korei Banditos, kteří hrají před a po našich vystoupeních. Při koncertech hrajeme jen živě. Nepoužíváme žádné počítače a basové linky. Ty mají u nás místo jen ve studiu.

Jsou součástí vaší muziky také texty, nebo hrajete absolutně beze slov?

S texty pracujeme maximálně ve studiu při remixování. V naší sbírce remixů je několik tracků se slovy, ale spíše okrajově. Naše hudba je taneční, tedy velice rytmická, a proto je to hlavní vyjádřeno samotnými zvuky. Není potřeba přidávat texty a slova.

V kapele je vás opravdu hodně. Jak to děláte se zkouškami? Máte na ně vůbec díky tolika vystoupením čas?

My v podstatě zkoušíme jen velmi zřídka. Protože je převážná část našeho vystoupení improvizace, jde nám jen o to být sehraní. Samozřejmě, že máme jakési záchytné body, které plánujeme dopředu a na kterých se v průběhu koncertu "sejdeme", ale hrajeme dohromady už tak dlouho, že této způsob bezchybně funguje. Ani jeden z nás nemá hudební školu. Jsme všichni velice dobří přátelé a na tom je postavena celá kapela a každý náš koncert.

Kdy se s vámi ještě můžeme setkat? Jaká vystoupení máte v nejbližší době v plánu?

V červenci hrajeme na festivalu v Ostravě a pak ještě jednou tady v Praze. V září asi pojedeme do Chorvatska nebo Slovinska a do Itálie. Potom uděláme naše obvyklé každoroční kolečko, turné v Belgii, Německu, Británii a Nizozemí. Loni jsme vystupovali převážně ve východní Evropě. V Makedonii, Albánii, Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku i v Čechách. Snažíme se ale vystupovat rovnoměrně po celé Evropě, abychom neztratili kontakty.

 

Kapela hrála v Praze v následujícím složení:

Biljarszki Emil - klávesy

Csányi Viktor - bubny

Jócsik János - perkuse

Kilián Zoltán - basová kytara

Nádasdi Zsolt - perkuse a bubny

Paizs Miklós - fujara, trubka, zahradní hadice apod.

Szalai Péter - kytara

Vécsi Tibor - vokály

 

O vizuální stránku vystoupení se zasloužili:

Bonnyai Zoltán - diapozitivy

Szcs László - světla

Varga Tibor - živý videomix

Völgyi Gábor - diapozitivy

Psáno pro časopis Muzikus