Psychoworld - Du-Touch od Duala

Psychoworld - Du-Touch od Duala
Psychoworld - Du-Touch od Duala

V Paříži, v místě šansonu, vždy vznikaly zajímavé hudební počiny. Jedním z posledních z nich je zhmotnění myšlenky hudebníka a matematika Julea Hotriquea. Jeho cílem bylo vytvořit jednoduchý hudební nástroj, který by byl něčím mezi kytarou a syntezátorem. Jednoduše přenosný, a přitom s obrovskou nabídkou hracích možností. Připomíná lehce stařičkou chromatiku. Jen se netahá za měchy a „klávesy“ nejsou mechanické, nýbrž jsou nahrazeny dotykovými či gyroskopickými senzory. V roce 2011 tak za pomoci svého přítele Bruna Verbrugghea, dal spatřit světlo světa dnes již patentovanému geometrickému převodníku MIDI s názvem Du-Touch, vytvořenému ve společnosti Dualo. Nástroj sám je opatřen baterií, která umožňuje bez dalšího dobíjení hrát po dobu šest až osm hodin. Je vybaven sluchátkovým výstupem, takže vám stačí kdekoli něco přes kilo vážícího mazlíčka vybalit z futrálu, a aniž byste museli čekat na spuštění jakékoli počítače, můžete se začít bavit, hrát a preludovat. Samozřejmostí v dnešní době je nejen stereo linkový výstup, ale i USB pro možnost připojení PC a komunikace s ním, MIDI výstup, a dokonce i bezdrátové připojení Wi-Fi.

Psychoworld - Du-Touch od Duala
Psychoworld - Du-Touch od Duala

Hraní akordů je dle potvrzení stovky učitelů tamních hudebních škol velmi jednoduché a intuitivní. Znaky stupnic jsou rozloženy postupně po obou liniích nástroje a reagují jak na tlak na ně vyvinutý, tak na pohyb vytvářený ve směru všech tří os gyroskopického senzoru. Součástí je 116 dotykových senzorů, které po obou stranách tvoří jakési včelí plástve, tři senzorové jezdce. Má v sobě 112 zvuků nástrojů a čtyři sady perkusí. A to včetně deformace, chorusu, delaye a reverbu. To, co máte zrovna zvoleno, vám ukazuje na vrcholu nástroje dvouřádkový LCD displej. Jednotlivá pole tak mají přiřazenu možnost, jak vytvářet tóny a rytmus, jak měnit různé nástroje, pokračovat ve smyčkách licků a vrstvit je na sebe, až máte dojem, že slyšíte celou obrovskou kapelu, a ne jednoho človíčka s „vytuněnou harmonikou“.

Psychoworld - Du-Touch od Duala
Psychoworld - Du-Touch od Duala

Obávám se, že nejsem s to přesně vysvětlit (a dost možná ani pochopit :-)) systém, jakým se na nástroj hraje, nicméně je skutečně uchvacující. Navíc při vědomí, čeho všeho je schopen za svou cenu, skutečně doporučuji shlédnout odkazy uvedené níže. Cena se pohybuje kolem 990 eur.

Video Url
Niev Nietch Nievitch
Psáno pro časopis Muzikus