Technika nohou 2

Technika nohou
Technika nohou

V tomto pokračování o technice nohou se vám pokusím nastínit několik základních cvičení, jak si zdokonalit techniku nohou.

Nejdříve se zaměříme na samostatný úder. Rozlišují se dva způsoby úderu. První, kdy beater zůstává na bláně, a druhý, kdy jde beater po úderu od blány. Pokud hrajete s patou dole, není problém hrát s beatrem od blány. Horší je to při hře s patou nahoře. Zde je důležité říci, že pokud ovládnete hru s beatrem od blány, hodí se vám to pro tzv. opakovaný úder, jelikož budete umět uvolnit kotník. Jde o to, že při úderu s patou nahoře jde chodilo těsně po úderu hned celou plochou na pedál a špička se jen odlehčí. Zbytek práce za vás udělá pružina pedálu.

 

Výborně se dá tato technika také cvičit bez pružiny, ale to až když zvládnete základní pohyb úderu. Je to sice ze začátku velice obtížně, ale přináší to své ovoce, jak se říká. Pro nácvik úderu s patou nahoře je dobré hodně ze začátku zvedat patu, aniž by špička opustila pedál, a sledovat beater a jeho pohyb. Chodidlo se blíží k pedálu a beater se jen lehce dotkne blány. Poté, co je chodidlo už skoro položené na pedálu, jde zase beater od blány. Provádějte tento nácvik velice pomalu a postupně zrychlujte a zesilujte úder. U techniky s patou dole není takový problém tento úder provádět. A samozřejmě si cvičte oba údery, jak beater na bláně, tak od ní.

Technika nohou
Technika nohou

Dalším technickou záležitostí je tzv. opakovaný neboli kontinuální úder. Pokud hrajeme s patou dole, je technika pohybu nohy stále stejná ve všech tempech. Pokud hrajeme s patou nahoře, začínáme v pomalých tempech s pohybem celé nohy, kdy vidíme znatelně se zvedající koleno a se zrychlováním se aktivita pohybu přesouvá do kotníků. Cvičení, která nám zde pomohou, jsou za prvé rytmy half time - double time.

 

Konkrétně střídání například osmin na dvě doby a šestnáctin na dvě doby. Dalším cvičením jsou rytmické stupnice. A posledním a velice přínosným je hra akcentů. Stačí jednoduché cvičení s postupným posouváním akcentů na čtyřech osminových notách v celotaktových sekvencích.

Technika nohou
Technika nohou

Samozřejmě toto platí pro obě techniky. Dalším cvičením je kombinace úderů s patou dole a nahoře. Osm s patou dole a osm nahoře a neustále dokola. Důležité je, aby beater měl stále stejný pohyb a úder stejnou barvu. Alfou a omegou tohoto kontinuálního úderu je odraz beateru od blány. Jde o to, naučit se ho využít a mít nohu uvolněnou.

 

Samozřejmostí je, že toto vše se dá cvičit i bez pedálů, hlavně technika s patou dole. Ušetříte si tak spoustu času pro cvičení něčeho jiného za soupravou. A pamatujte, že co není v nohách, v tom vám pedál nepomůže. Příště se podrobněji podíváme na techniku double stroke, tedy česky řečeno skluz, a při té příležitosti se dotkneme také techniky heel-toe. A nezapomínejte na správné sezení.

Psáno pro časopis Muzikus