9/2016

Editorial

  • Počátkem roku jssme rozjeli s Víťou Šteflem nový seriál krátkých článků v rubrice Muzaika - Praxe Krása ke kráse. Když jsem seriál připravovali, tak to nebylo úplně lehké. Články, jako jsou testy nástrojů, rozhovory s muzikanty, reportáže ze studia, seriály o DAW či notách..., to je Muzikus, odjakživa. Ale nakonec jsme seriál odstartovali. Seriál běží a já si ještě před odesláním do tiskárny pročítám test na kytaru Revstar, kterou pro vás otestoval Luboš Malý. Až si ho přečtete, asi hned budete tušit, kam mířím.

    Muzikantská duše je citlivá a mnohdy doslova rozervaná, neklidná... Věřím, že nelze oddělit cit pro hudbu od citem pro jiné vjemy než sluchové, a tak sami dobře víte, že přes všechnu snahu nalézt pro sebe ten pravý nástroj s nejlepším zvukem, jen zvuk není to, co nás při výběru ovlivňuje.

    Kdysi jsme v Muzilupě, seriálu rozhovorů s českými kapelami, dostali odpověď na otázku ohledně výběru basy: Je hezká a je modrá. Pak se ukázalo, že to nebyla úplně pravda, ale rozhodně zvuk nebyl to hlavní. Sám za sebe musím říci, že kytary Aristides, o kterých jsme psali v minulém čísle, se mi prostě líbily a určitě by to sehrálo svoji roli při výběru. Koneckonců povrchová úprava těchto kytar byla časově nejnáročnější operace z celé výroby.

    Zkrátka když je někdo muzikant tělem i duší, umí se velmi přesvědčivě postavit k tomu, jak to hraje, ale stejně tak rozhodující, jestli se mu nástroj líbí nebo ne. Co si budeme povídat, hrát, a přitom držet v ruce nástroj, který se nám nelíbí, není nic moc a určitě to na pohodě nepřidá. Ale jeden rád vdolky, a jiný zase holky, někdo rád otřískaný Straty, jiný naleštěné Kramerky, odřenou DX7 nebo funglový červený Nord Lead, o otřískaných Hammondkách nemluvě. Design k hudebním nástrojům patří a určitě přispívá k tomu, že nás to hraní pak i víc baví. A i koukat. A tak věříme, že seriál Krása ke kráse do Muzikusu patří taky.

Články v tomto čísle