7/2019

Editorial

  • Strýček Yllas uvnitř čísla doporučuje dodávku. Ne dodávku proudu, to ne, myslím tím auto pro celou kapelu, a klidně včetně aparátu. A dobré je mít i řidiče. Je to totiž nejkrásnější období v životě kapely. Ale jen do té doby, než se z členů stanou hvězdy a jezdí na kšefty sólo ve svých mercedesech.

    Povyražení nastává už na srazu. Kdo zažil, potvrdí, že se kapela nikdy nesejde včas. Vždycky někdo přijde pozdě a má na jazyku tu nejneuvěřitelnější příhodu. Je-li odjezd stanoven s rezervou, následné nakládání aparátu probíhá v poklidné atmosféře. Není-li… každopádně stmelování kapely je zahájeno, což se pak jistě projeví v drajvu na pódiu na jedné straně, ale také se odkopou nemakačenkové, co jsou již dávno stejně provaření. Ale nakonec se vždycky vyjede a záleží na počtu kilometrů a kolik návštěv pump band na cestě čeká. Oblíbená to kratochvíle snad všech kapel. Znáte snad nějakou, co si v tom nelibuje? Zde je to trochu „ošajstlicht“, neb honorář, bude-li, ještě není vyplacen, a nákupy piv a jiných poživatin jsou spíše skromnější. Ale cesta domů s plnejma portmonkama bude vypadat jinak, to mi věřte. Může dojít i na plyšáky pro drahé polovičky. Sledovat osazenstvo dodávky by bylo celkem zábavné. Jsou zde zastoupeni bohémové, studenti, pedanti i salámisti. A tak někdo kouká z okna a popíjí, jiný se sluchátky na uších dohání studium čehokoliv, včetně svého večerního sóla, které mu po koncertě dozajista vžene do náručí fanynku(a). Máte-li řidiče pohodáře, je to lepší než v opačném případě vyslýchatt invektivy: To zase budu muset poslouchat ty vaše... Já se na to příště můžu... Ale stejně se nakonec všichni dají do vášnivé debaty, když dojde na mytí muziky a muzikantů. A to klidně může být onen v dodávce přítomen. A již takhle stmelená kapela je ještě stmelenější.

    Příjezd na místo vystoupení může být taky velmi zábavný, když se z auta vysypou pomačkaní muzikanti a kolemjdoucí návštěvníci koncertu na ně hledí s úkosem: Tohle jsou hvězdy dnešního fesťáku? To víte, že jsou, šatna v zákulisí dělá divy.

    Cesta zpět z kšeftu a její zábavnost (jak pro koho) je závislá na požití množství lihových nápojů. A nejveseleji bývá, když jsou hladinky hodně rozdílné. Pak se hodí příjezdové stmelení, neboť tady může dojít naopak k malému rozklížení. Ale což, to zase spraví příští odjezd na kšeft. No řekněte, tohle v meďouru s klimoškou nezažijete ani náhodou.

    Hezké léto na cestách za fesťáky.

Články v tomto čísle