12/2009

Editorial

  • Milí čtenáři, věřím, že jste si i přes uhrančivý pohled Kissáků na obálce všimli, že CD Muzikusu vložené do přebalu se proměnilo na DVD. Tato změna se netýká jen tohoto vánočního čísla, ale od lednového čísla bude DVD pravidelnou přílohou časopisu. Připravujeme pro vás spoustu nových věcí, které by se zkrátka na CD nevešly. Od ledna se můžete těšit na videotesty nástrojů, videoworkshopy, rozhovory s muzikanty, videoklipy, reportáže ze zvukových zkoušek Zkrátka bude na co koukat.

    Rád bych vás upozornil na dva články. Jeden uzavírá cyklus článků o Woodstocku, který pro vás připravoval Vojta Lindaur. Tematicky sice již o festivalu není, ale přináší zamyšlení nad časopisem Rolling Stone, který vznikl jen o dva roky dříve, a zajímavě dokresluje dobu, která, myslím, pro rockovou muziku znamenala opravdu hodně. Pokud se vám Vojtovi články líbily, tak plánujeme schůzku v nedaleké vinárně, kde na jedničkou červeného budeme dumat nad tím jak pokračovat v Příbězích a pověstech z rockové historie.

    Druhým článkem je Výrobní reportáž, tentokráte z pera Jiřího Poláška. Zajel na výzvědy na Valašsko a povídání s konstruktérem a fandou do lampových aparátů Jakubem Leštínským bylo rozhodně zajímavé. Například při návrhu elektronických obvodů využívá počítačové simulace. Poté udělá zkušební obvod, prozkouší ho a proměří, a když je potřeba, znovu ho nasimuluje, a tak dokola, dokud není s výsledkem spokojen. I kvalitě součástek, vinutí transformátorů, provedení šasi, lampám... věnuje nekompromisní pozornost s ohledem na kvalitu.

    Každoroční předvánoční hon startuje, nebo už je v plném proudu... procházka městem asi nechá ve vašich uších znít nezaměnitelné akordy koled. Tak si dejte pozor, ať se vám nedostanou do vašich rockových pecek, které právě píšete. Mohli byste mít problémy s autorským zákonem. Hezké svátky a úspěšný nový rok.Vladimír Švanda

Články v tomto čísle