5/2021

Editorial

  • Vážený čtenáři,

    dost dlouho si lámu hlavu… Takto začínal úvodník, který se na tomto místě objevil před třiceti lety, v prvním čísle Muzikusu. Když si ho dnes znovu přečtu, tak se trochu zastydím, jaké byly ty začátky kostrbaté a neobratné. Ostatně takové bylo celé to první číslo, obzvláště grafika byla značně neumělá. Koho by to zajímalo, první číslo je na našem webu ke třicátému výročí zveřejněno zdarma v elektronickém vydání.

    Nechci být příliš nostalgický, ale myslím, že se za tu dobu podařilo mnoho krásných věcí – třeba hudební veletrhy, které jsme pořádali v různých prostorách od roku 1993 pod názvy Mezinárodní hudební veletrh, Muzika a pak Huvel až do roku 2007 a které navštěvovalo ročně několik tisíc muzikantů. Vydali jsme pár desítek výukových knih, kazet, videokazet, CD a naposledy i DVD, aby to vše nakonec skončilo v propadlišti internetu. Mnoho let jsme vydávali Muzikontakt – český hudební adresář, který v některých letech měl více než 700 stran –, ten také skončil v propadlišti internetu (a na našem webu je dodnes). Také časopis Mistři klasické hudby nakonec zakotvil na internetu. Na druhou stranu stále vydáváme tištěný časopis o klasické hudbě Harmonie, což je v dnešní době skoro rarita.

    Nebudu zde plakat nad tím, jak s námi i vámi zacvičila nekonečná pandemie. Pojďme si jen přát, ať už to brzy pomine a budeme zase všichni moci vyskočit na pódia klubů, divadelních sálů, barů, vesnických tancovaček, malých i velkých festivalů… a konečně zase dělat muziku veřejně!

    Hodně zdraví!

    Daniel Andel

Články v tomto čísle